16/09/2013 ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ
16/9/2013
Δελτία Τύπου
Θεσσαλονίκη, 16/09/2013
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ
H ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., έχοντας στόχο την παραγωγή μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής προς όφελος της ανάπτυξης και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στο συμφέρον του πολίτη και του τόπου, έχει προσφέρει, όσο ελάχιστοι φορείς πανευρωπαϊκά, στην επιστημονική έρευνα για τα μεγάλα θηλαστικά. Μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες-δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση των αναγκαίων πιστώσεων-πόρων, ώστε να κατασκευάσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο των χρηστών της οδού, όσο και της άγριας πανίδας (αρκούδας).|
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. για την προστασία της καφέ αρκούδας κατά τις φάσεις σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας του έργου της, είναι τα παρακάτω:
1. Φάση σχεδιασμού του έργου:
– Βελτιώθηκε η χάραξη του τμήματος «Παναγιά – Γρεβενά» για την προστασία της καφέ αρκούδας, με την προσθήκη μεγάλων σηράγγων και γεφυρών, ειδικών περασμάτων πανίδας και μίας πράσινης γέφυρας, με σημαντική επιβάρυνση στο συνολικό κόστος του έργου.
– Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κατάρτισε, ανέθεσε και χρηματοδότησε ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων του τμήματος «Παναγιά – Γρεβενά» στην πανίδα και ιδιαίτερα στην καφέ αρκούδα, με τη συμμετοχή ΜΚΟ και Πανεπιστημίων. Για την πραγματοποίησή του μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ειδικά κολάρα σε αρκούδες και λύκους, ώστε να επιβεβαιωθούν οι διάδρομοι κίνησης των ζώων.
– Βελτιώθηκε η χάραξη του τμήματος «Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή» του Κάθετου Άξονα 45 «Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή» με προσθήκη επιπλέον τεχνικών περασμάτων για την πανίδα (σήραγγες, διαβάσεις πανίδας) και πρόβλεψη ενισχυμένης υπερυψηλής περίφραξης.
– Εκπονήθηκε πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων του τμήματος «Καλαμπάκα – Γρεβενά» του άξονα Ε-65 στα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα), με τη συμμετοχή ΜΚΟ.
2. Φάση κατασκευής του έργου:
– Εκπονήθηκε πρόγραμμα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κατασκευής των τμημάτων «Παναγιά – Γρεβενά» και «Μέτσοβο – Παναγιά» στα μεγάλα θηλαστικά, με τη συμμετοχή ΜΚΟ, με στόχο τον έλεγχο της καταλληλότητας των διαβάσεων πανίδας.
3. Φάση λειτουργίας του έργου:
– Τοποθετήθηκε ενισχυμένη περίφραξη στο μεγαλύτερο μέρος του τμήματος «Παναγιά – Γρεβενά» για την αποτροπή εισόδου των μεγαλόσωμων ζώων στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.
– Τοποθετήθηκε μόνιμη ηλεκτρονική προειδοποιητική σήμανση για τη διέλευση του βιότοπου της αρκούδας στο τμήμα «Παναγιά – Γρεβενά».
– Τοποθετείται ενισχυμένη υπερυψηλή περίφραξη στο τμήμα «Σιάτιστα – Κορομηλιά» του Κάθετου Άξονα 45, καθώς μετά την απόδοση του τμήματος στην κυκλοφορία σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, παρόλο που η περιοχή δεν είχε χαρακτηριστεί από τις ΜΚΟ ως βιότοπος της αρκούδας. Η εργολαβία ολοκληρώνεται εντός του 2013 και αφορά επίσης τμήματα του έργου από Παναγιά έως Σιάτιστα.
– Ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, διανέμονται κατά καιρούς από τα διόδια Πολυμύλου και Μαλακασίου ενημερωτικά φυλλάδια στα διερχόμενα οχήματα με κατεύθυνση την υπόψη περιοχή, τα οποία αποτελούν προειδοποίηση των οδηγών για μείωση ταχύτητας σε περιοχές εμφάνισης της καφέ αρκούδας.
– Ως βραχυπρόθεσμο μέτρο επίσης τοποθετήθηκαν πληροφοριακές πινακίδες και ειδικές πινακίδες κινδύνου στο τμήμα «Σιάτιστα – Κορομηλιά» με στόχο την ενημέρωση των οδηγών για το ενδεχόμενο διέλευσης των αρκούδων και για τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στα τμήματα με τις συχνότερες διελεύσεις.
Γενικά, σύμφωνα και με στοιχεία των αρμόδιων ΜΚΟ, έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Επισημαίνεται επίσης ότι, πάλι σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων ΜΚΟ, έχει παρατηρηθεί εξάπλωση των μεγάλων θηλαστικών και σε περιοχές που δεν εμφανίζονταν παλαιότερα, όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Ελλάδα.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων οδικών Αξόνων, πέρα από τα σημαντικότατα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, έχοντας προσελκύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υπεραστικών μετακινήσεων της Βόρειας Ελλάδας, έχει επιφέρει τεράστια βελτίωση στην οδική ασφάλεια των μετακινήσεων αυτών.
Οι οδηγοί-χρήστες της Οδού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να μειώνουν ταχύτητα καθώς διασχίζουν περιοχές εμφάνισης αρκούδας αλλά και ευρύτερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δυσάρεστων συμβάντων.
Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
& Υποδοχής Πολιτών