Επαγγελματίες Οδηγοί

  1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
  4. » 
  5. Επαγγελματίες Οδηγοί

χάρης επαγγελματίες οδηγοί

Υπέρβαρα/υπερμεγέθη χαρακτηρίζονται τα αυτοκίνητα οχήματα, τα μηχανήματα έργων και τα υπ΄ αυτών ρυμουλκούμενα των οποίων οι διαστάσεις, το βάρος, το φορτίο και οι ανά άξονα επιβαρύνσεις υπερβαίνουν τα καθοριζόμενα από τη νομοθεσία ανώτατα όρια της κάθε περίπτωσης (π.χ. ύψος>4.0μ., πλάτος>2.55μ. κ.τ.λ.)

Για τη διέλευσή τους από τα τμήματα αρμοδιότητας της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (αυτοκινητόδρομος Εγνατίας Οδού – κύριος άξονας, 3 κύριοι Κάθετοι Αξονές της και λοιπά οδικά τμήματα αρμοδιότητάς της (π.χ. πρώην τμήματα της ΕΥΔΕ Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων), που σημειώνονται με πράσινο χρώμα στον διπλανό χάρτη απαιτείται ειδική άδεια που εκδίδεται από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (Αρθρο 53 του ΚΟΚ).

Κατά τη μετακίνηση των παραπάνω οχημάτων θα πρέπει ο μεταφορέας να φροντίσει ώστε αυτά να συνοδεύονται από κατάλληλο/α οχήματα συνοδείας που φέρουν συσκευές φωτεινής προειδοποίησης, σύμφωνα με τον Ν. 2518/1997.

(Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. δεν είναι αρμόδια για τη χορήγηση αδειών διέλευσης στα τμήματα του παράπλευρου δικτύου των παραπάνω αυτοκινητοδρόμων. Για τη διέλευση από αυτά τα τμήματα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.)
– Οι άδειες διέλευσης δεν μπορούν να εκδοθούν αυθημερόν.

Αίτηση Άδειας Διέλευσης (αρχείο MS-Word)

Αίτηση Άδειας Διέλευσης (αρχείο PDF)

Ενδεικτικά, στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται το μέγιστο πλάτος με το οποίο θα μπορούσε δυνητικά (και πάντα κατόπιν της έκδοσης της ειδικής άδειας) να διέλθει ένα όχημα/φορτίο από επιμέρους τμήματα του άξονα της Εγνατίας Οδού:

ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΕΓ. ΠΛΑΤΟΣ (μ)

Α/Κ Ηγουμενίτσας (Α/Κ 01) – Α/Κ Ιωαννίνων (Α/Κ 05)

3,75

Α/Κ Παμβώτιδας (Α/Κ 05Α) – Α/Κ Βενέτικου (Α/Κ 08Α)

3,75

Α/Κ Πολυμύλου (Α/Κ 13) – Α/Κ Βέροιας (Α/Κ 14)

3,75

Α/Κ Λαγκαδά – Σερρών (Α/Κ 24) – Α/Κ Βρασνών – Ασπροβάλτας (Α/Κ 27)

4,35

Α/Κ Βρασνών – Ασπροβάλτας (Α/Κ 27) – Α/Κ Κερδυλίων (Α/Κ 27Α)

3,75

Α/Κ Στρυμόνα (Α/Κ 28) – Α/Κ Ελευθερούπολης (Α/Κ 28Γ)

4,35

Α/Κ Ελευθερούπολης (Α/Κ 28Γ) – Α/Κ Αγ. Ανδρέα (Α/Κ 29)

3,75

Α/Κ Βαφέικων (Αν. Ξάνθης) (Α/Κ 35) – Α/Κ Ιάσμου (Α/Κ 36)

4,40

Α/Κ ΒΙΠΕ Κομοτηνής (Α/Κ 38Α) – Α/Κ Μέστης (Α/Κ 39)

4,50

Όσον αφορά το μέγιστο ύψος, τα οχήματα/φορτία με συνολικό ύψος μέχρι 4,70μ. μπορούν δυνητικά (και πάντα κατόπιν της έκδοσης της ειδικής άδειας) να διέλθουν από όλα τα τμήματα αρμοδιότητας της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1

Οι άδειες διέλευσης για τα οχήματα/φορτία που θα διέλθουν από τα τμήματα που περιλαμβάνουν μεγάλες σήραγγες και έχουν συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 80 τόνων, θα έχουν ισχύ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ (1) ΗΜΕΡΑ και πάντα θα εκδίδονται μία εργάσιμη ημέρα πριν την ημερομηνία διέλευσης.
Κατά την μετακίνηση α) των παραπάνω οχημάτων ή/και β) οχημάτων που κινούνται με ταχύτητα χαμηλότερη των 50 χλμ./ώρα, θα πρέπει ο μεταφορέας να φροντίσει ώστε αυτά να συνοδεύονται/ακολουθούνται όπισθεν από δύο κατάλληλα οχήματα συνοδείας που φέρουν συσκευές φωτεινής προειδοποίησης σύμφωνα με τον Ν. 2518/1997. Το 1o συνοδευτικό όχημα θα βρίσκεται πίσω τους περίπου 50μ. ενώ το 2ο περίπου 400μ.

Την ημέρα διέλευσης και συγκεκριμένα πριν τη διέλευση αυτών των οχημάτων από τα τμήματα στα οποία περιλαμβάνονται μεγάλες σήραγγες θα πρέπει οι οδηγοί/συνοδοί κατά την προσέγγισή τους στα τμήματα αυτά να καλούν το 1077 (αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης) ενημερώνοντας τα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, για την κατεύθυνση από Ηγουμενίτσα προς Κήπους οι κλήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ως εξής:

Κλήση 1077 κατά την προσέγγιση στον:

Για διέλευση από το οδικό τμήμα:

Α/Κ Ηγουμενίτσας (Α/Κ 01)

Α/Κ Ηγουμενίτσας (Α/Κ 01) – Α/Κ Αράχθου (Α/Κ 06)

Α/Κ Αράχθου (Α/Κ 06)

Α/Κ Αράχθου (Α/Κ 06) – Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β)

Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β)

Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β) – Α/Κ Βενέτικου (Α/Κ 08Α)

Α/Κ Πολυμύλου (Α/Κ 13)

Α/Κ Πολυμύλου (Α/Κ 13) – Α/Κ Βέροιας (Α/Κ 14)

Α/Κ Βρασνών – Ασπροβάλτας (Α/Κ 27)

Α/Κ Βρασνών – Ασπροβάλτας (Α/Κ 27) – Α/Κ Κερδυλίων (Α/Κ 27Α)

Α/Κ Ελευθερούπολης (Α/Κ 28Γ)

Σήραγγα Συμβόλου

 

Για την κατεύθυνση από Κήπους προς Ηγουμενίτσα οι κλήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ως εξής:

Κλήση 1077 κατά την προσέγγιση στον:

Για διέλευση από το οδικό τμήμα:

Α/Κ Αγ. Ανδρέα (Α/Κ 29)

Σήραγγα Συμβόλου

Α/Κ Στρυμόνα (Α/Κ 28)

Α/Κ Κερδυλίων (Α/Κ 27Α) – Α/Κ Βρασνών – Ασπροβάλτας (Α/Κ 27)

Α/Κ Βέροιας (Α/Κ 14)

Α/Κ Βέροιας (Α/Κ 14) – Α/Κ Πολυμύλου (Α/Κ 13)

Α/Κ Βενέτικου (Α/Κ 08Α)

Α/Κ Βενέτικου (Α/Κ 08Α) – Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β)

Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β)

Α/Κ Παναγιάς (Α/Κ 07Β) – Αράχθου (Α/Κ 06)

Α/Κ Αράχθου (Α/Κ 06)

Α/Κ Αράχθου (Α/Κ 06) – Α/Κ Ηγουμενίτσας (Α/Κ 01)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2

Στις περιπτώσεις όπου μετά από συνεννόηση με την ΕΟΑΕ και την Τροχαία, απαιτείται μερικός ή πλήρης να αποκλεισμός της κυκλοφορίας των λοιπών οχημάτων, κατά τη διέλευση του “ειδικού” οχήματος/συρμού από κάποιο οδικό τμήμα, ο «αιτών» θα πρέπει να υποβάλλει στην ΕΟΑΕ και ειδική μελέτη σήμανσης εκτροπής της κυκλοφορίας για μερικό ή πλήρη αποκλεισμό (αναλόγως των απαιτήσεων), του σχετικού οδικού τμήματος, η οποία θα συνταχθεί με δική του ευθύνη.

Μετά την έγκριση της μελέτης από την ΕΟΑΕ, αυτή προωθείται στις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις για την έκδοση της σχετικής απόφασης.

Ο αιτών είναι επίσης υπεύθυνος και αναλαμβάνει το κόστος για την εφαρμογή της ειδικής σήμανσης που προβλέπεται από την παραπάνω μελέτη κατά την ημέρα πραγματοποίησης της ειδικής αυτής διέλευσης.

Click to listen highlighted text!