1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. Αποκατάσταση κυκλοφορίας-Διευκρινίσεις

Αποκατάσταση κυκλοφορίας-Διευκρινίσεις

21/9/2016
Δελτία Τύπου

Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, που είχε διακοπεί εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων κατά το διάστημα από 9 έως 11 Σεπτεμβρίου 2016, στην περιοχή τής Νέας Νικόπολης του Νομού Κοζάνης, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» θεωρεί αναγκαίο να δώσει τις παρακάτω διευκρινίσεις.

Εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων από το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, οι οποίες συνεχίζονταν αμείωτες μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης – Σιάτιστας του νομού Κοζάνης, η στάθμη των υδάτων στην ευρεία γεωγραφική λεκάνη της περιοχής ανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση τάφρου, μήκους άνω των 15 χλμ., που διατρέχει αυτή τη λεκάνη και συγκεντρώνει τα νερά ολόκληρης της περιοχής. Τα υπερχειλίζοντα ύδατα της τάφρου εισήλθαν στο αποχετευτικό σύστημα της Εγνατίας Οδού και κατέκλυσαν το οδόστρωμα στην περιοχή του 200ου χλμ., σε μήκος περίπου 300 μέτρων. Για το λόγο αυτό και ύστερα από εντολή της Τροχαίας Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού.
Υπογραμμίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα υδραυλικά και αποχετευτικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων της Εγνατίας Οδού, πληρούν απόλυτα τις μελετητικές προδιαγραφές με τις οποίες κατασκευάστηκαν, συντηρούνται ανελλιπώς και λειτουργούν χωρίς προβλήματα από το έτος 2001, που το συγκεκριμένο τμήμα αποδόθηκε στην κυκλοφορία, ακόμη και σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων. Είναι προφανές ότι το αποχετευτικό σύστημα της Εγνατίας Οδού δεν μελετήθηκε και δεν κατασκευάστηκε για να παραλαμβάνει όμβρια ύδατα μιας γεωγραφικής λεκάνης έκτασης άνω των 30.000 στρεμμάτων. Απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι τα φαινόμενα πλημμυρισμού εμφανίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο περίπου 10 ώρες μετά το πέρας της έντονης βροχόπτωσης.
Ήδη, από την προηγούμενη εμφάνιση παρόμοιων προβλημάτων το 2015, κλιμάκιο Μηχανικών της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ήρθε σε επαφή με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό αυτό πρόβλημα. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι στην περιοχή απαιτούνται έργα υδραυλικής διευθέτησης και κατασκευή νέας συλλεκτήριας τάφρου για την απαγωγή των υδάτων της γεωγραφικής λεκάνης και κατεύθυνσή τους σε ασφαλείς και ικανούς φυσικούς αποδέκτες, έργα τα οποία εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι την περιοχή είχε επισκεφθεί Επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, αποτελούμενη από μηχανικούς και επιθεωρητές, και η οποία μετά από ελέγχους των μελετών, της κατασκευής και της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σημαντικό αυτό πρόβλημα δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Εγνατίας Οδού.
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θεωρεί απαραίτητο να εκφράσει θερμές ευχαριστίες προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, την Τροχαία Κοζάνης και τα συνεργεία του αναδόχου Λειτουργίας & Συντήρησης για την άμεση και άοκνη ανταπόκρισή τους. Επίσης, προς όλους τους οδηγούς που ακολούθησαν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Υποδοχής ΠολιτώνClick to listen highlighted text!