1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην κοιλάδα τ...

Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών

16/10/2010
Δελτία Τύπου

Την Παρασκευή 15.10.2010 και ώρα 14:40 έπεσε από το πρανές στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού, στη χιλιομετρική θέση 389+600 εντός της κοιλάδας των Τεμπών, λίθος διαμέτρου 40 εκ.

 

Δεδομένης της ώρας του συμβάντος που δεν επέτρεπε αναρρίχηση και εν αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε προληπτικά η διακοπή της κυκλοφορίας στην κοιλάδα, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης. Η κυκλοφορία διεξήχθη από παρακαμπτήριες οδούς με συντονισμό της Υπηρεσίας Τροχαίας Αστυνόμευσης.

 

Σήμερα Σάββατο 16.10.2010 αναρριχήθηκαν στο πρανές, για λογαριασμό της Παραχωρησιούχου εταιρίας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και της ασφάλειας της οδού, εξειδικευμένοι γεωλόγοι αλπινιστές με επικεφαλής Ελβετό εμπειρογνώμονα και διαπίστωσαν ότι λίθοι που είχαν αποκολληθεί από τη βάση μικρού βράχου, κατέπεσαν και διασκορπίστηκαν στο δασωμένο και ήπιας κλίσης πρανές. Ένας δε εξ αυτών, διαμέτρου 40 εκ., έφτασε μέχρι το οδόστρωμα. Οι ειδικοί προχώρησαν στην προληπτική απομάκρυνση όλων των χαλαρών τμημάτων του υπόψη βράχου ενώ παράλληλα εξέτασαν διεξοδικά και την ευρύτερη περιοχή του πρανούς προς εντοπισμό παρόμοιων φαινομένων.

 

Εν συνεχεία, και μετά από αξιολόγηση της κατάστασης από πλευράς των Ελβετών ειδικών, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο ασφάλειας της οδού έχει αποκατασταθεί και η οδός μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία.

 

Ανεξαρτήτως του πορίσματος των ειδικών και των ως άνω ενεργειών, θα ζητηθούν διευκρινίσεις για το συμβάν ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του επιπέδου ασφάλειας, με τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων επί του βραχώδους μετώπου, ώστε να αποκλειστεί, και στην περιοχή αυτήν, κάθε περίπτωση πτώσης λίθου επί του οδοστρώματος. Ανάλογα μέτρα προστασίας θα ζητηθεί να ληφθούν από πλευράς της Παραχωρησιούχου εταιρίας και σε κάθε ανάλογη περιοχή κατά μήκος της οδού, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

 

Κατόπιν όλων αυτών, η οδός αποδόθηκε στην κυκλοφορία το βράδυ του Σαββάτου.Click to listen highlighted text!