1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 75 της Εγνατίας Οδού «Κομο...

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 75 της Εγνατίας Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» & ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 80 της Εγνατίας Οδού «ΜΑΝΔΡΑ – ΨΑΘΑΔΕΣ»

9/9/2013
Δελτία Τύπου

Θεσσαλονίκη, 09/09/2013

ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 75 της Εγνατίας Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία –Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» & ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 80 της Εγνατίας Οδού «ΜΑΝΔΡΑ – ΨΑΘΑΔΕΣ»

Από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι σήμερα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 μ. δόθηκε στην κυκλοφορία ο Κάθετος ‘Aξονας 75 της Εγνατία Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά  Σύνορα» μήκους 17 χλμ περίπου, ο οποίος δια μέσου του βελτιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής συνδέεται με την Κομοτηνή και την Εγνατία Οδό.

Ο Κάθετος ‘Aξονας 75 αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού ‘Aξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Μάκαζα (Βουλγαρία) και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτελεί έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες και στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει ενισχύοντας την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τομέα των μεταφορών.

Η βούληση υλοποίησης του ‘Aξονα εκφράσθηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας το οποίο καθόρισε για όλον τον άξονα, τόσο σε Ελληνικό όσο και Βουλγαρικό έδαφος, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού, όπως τυπική διατομή (πλάτους 7,5μ./10,5μ.) και ταχύτητα μελέτης 80 km/h. Το τμήμα του άξονα που αποδίδεται στην κυκλοφορία περιλαμβάνει 2 Ισόπεδους Κόμβους, 3 τεχνικά κάτω διαβάσεων και 5 Σήραγγες συνολικού μήκους 1,75 χλμ. Το μεγαλύτερο μέρους του τμήματος διασχίζει ορεινό ανάγλυφο με αποτέλεσμα την κατασκευή δεκάδων υψηλών ορυγμάτων και επιχωμάτων.

Το κόστος κατασκευής του τμήματος αυτού ανέρχεται σε 90 εκ. €. ενώ χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π./ΟΑΛΑΑ του Γ΄ΚΠΣ και στα πλαίσια του ΕΠ/Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι στο ως άνω τμήμα επιτρέπεται, σε πρώτη φάση για διάστημα 6 μηνών, η κυκλοφορία οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους και λεωφορεία ενώ θα απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία.

Επίσης, από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι, σήμερα 9 Σεπτεμβρίου δόθηκε στην κυκλοφορία  το τελευταίο τμήμα μήκους 500 μ. περίπου «Μάνδρα-Ψαθάδες» του Κάθετου ‘Aξονα 80 της Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο-Ορμένιο», το οποίο συνδέεται με την Παράκαμψη του Διδυμότειχου.

Με την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος αναμένεται η αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής κυκλοφορίας τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και της άνεσης της κυκλοφορίας.

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
& Υποδοχής ΠολιτώνClick to listen highlighted text!