1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. Κάθετος Άξονας «Σιάτιστα – Ιεροπηγή/ Κρυ...

Κάθετος Άξονας «Σιάτιστα – Ιεροπηγή/ Κρυσταλλοπηγή» της Εγνατίας Οδού

20/7/2010
Δελτία Τύπου

Παραδόθηκε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Μαγκριώτη, το τμήμα «Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Αλιάκμονα – Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Βογατσικού», του Κάθετου ¶ξονα «Σιάτιστα – Ιεροπηγή/ Κρυσταλλοπηγή» της Εγνατίας Οδού.

 

Με την παράδοση του τμήματος αυτού ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος από τη Σιάτιστα μέχρι την Κορομηλιά, μήκους 51,0 χλμ, που συνδέει την Εγνατία Οδό με την Καστοριά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

 

Ο κάθετος άξονας «Σιάτιστα – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή» είναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades – Cafasan – Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας, αποτελεί δε κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII.

 

Το συνολικό μήκος του Κάθετου Άξονα 72 χλμ. και το μέχρι σήμερα κόστος κατασκευής (μελέτη, απαλλοτριώσεις, κατασκευή κλπ.) ανέρχεται στα 270 εκατ.ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων, το 60% περίπου είναι η κοινοτική συνδρομή.

 

Μελετήθηκε δε και κατασκευάσθηκε με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση.

 

Το τελευταίο τμήμα του Άξονα, δηλαδή το «Κορομηλιά – Ιεροπηγή / Κρυσταλλοπηγή» (σύνορα με την Αλβανία), μήκους 21 χλμ., έχει μελετηθεί και προγραμματίζεται για δημοπράτηση, με πόρους που εξασφαλίσθηκαν από το ΕΠ ΟΑΛΑΑ και το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 110 εκατ. € (χωρίς ΦΠΑ).

 

Από το Γραφείο Δημοσίων ΣχέσεωνClick to listen highlighted text!