1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙ...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

13/11/2013
Δελτία Τύπου

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
& ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:30 μ.μ. θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», κ. Παρασκευά Σαββαΐδη, στην αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου.

Την ευθύνη ως φορέας υλοποίησης για την εκτέλεση των έργων, στο πλαίσιο του γενικότερου Σχεδιασμού Αστικών Υποδομών που εκπονεί η Διεύθυνση Σχεδιασμού Υποδομών Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης, έχει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στην συνεργασία των δύο (2) φορέων για τη χρηματοδότηση, τη μελετητική ωρίμανση και την κατασκευή των Έργων: «Κατασκευή Έργων Παλιάς Πλατείας Διοικητηρίου, Κατασκευή Έργων περιοχής Ευαγγελίστριας, υπογειοποίηση συνδέσεων της Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου στην περιοχή του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης».

Για την Πλατεία Διοικητηρίου, προωθείται ένα μοντέλο διπλής αξιοποίησής της, το οποίο προβλέπει κατασκευές για την οργάνωση του χώρου και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και τη δημιουργία στο ανώτερο επίπεδο ενός ελεύθερου χώρου αναψυχής, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, με αισθητικά και υφολογικά χαρακτηριστικά της ιστορικής πλατείας.

Το δεύτερο έργο αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Ευαγγελίστριας, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει μνημειακό πλούτο, αλλά επιδέχεται σοβαρών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για την ίδια περιοχή, προτείνονται η διαμόρφωση ενός μητροπολιτικού πάρκου και πράσινων διαδρομών, αλλά και η ανάδειξη των προστατευόμενων μνημείων.

Το ενδιαφέρον του Δήμου Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται σε μία περιοχή περίπου 145 στρεμμάτων ανάμεσα στο Ανατολικό τείχος της πόλης, στις οδούς Ολυμπιάδος και Αγίου Δημητρίου, στα όρια με τον ‘Αγιο Παύλο και στο χείμαρρο της Ευαγγελίστριας. Δυτικά η έκταση αυτή οριοθετείται από τα βυζαντινά και ρωμαϊκά τείχη, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Χάρτη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, ως τρίτο έργο μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» πρόκειται να διερευνηθούν και οι δυνατότητες υπογειοποίησης της Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου και συνδέσεών της, στο ύψος του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μεγάλος ανοικτός χώρος, που θα εκτείνεται μέχρι και τη θάλασσα και το αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο της πόλης και ο οποίος θα διατεθεί στους Δημότες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Αναφορικά με την παραπάνω εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε:
«Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, στηρίζει κάθε μορφής συνεργασία, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της.
Έτσι, στηρίζει και τη συνεργασία της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που εποπτεύουμε, με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία αυτή εγκαινιάσθηκε με τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των μελετών για τις χερσαίες εγκαταστάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας και συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, για την προώθηση της υλοποίησης και άλλων έργων στην πόλη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται  η κατασκευή της πλατείας Διοικητηρίου, η ανάπλαση του χώρου της Ευαγγελίστριας και η υπογειοποίηση τμήματος της Βασ. Γεωργίου.
Πιστεύω απόλυτα ότι η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με συγκρούσεις, αλλά και συναινέσεις, όπως είναι η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, η οποία δίνει στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα να απορροφήσει πόρους, με την εκτέλεση σημαντικών έργων.
Δηλώνω, τέλος ότι έχουμε ήδη εξασφαλίσει πιστώσεις 300.000 ευρώ για τις μελέτες που αφορούν στην Πλατεία Διοικητηρίου».

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
& Υποδοχής ΠολιτώνClick to listen highlighted text!