1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. NEA ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ –...

NEA ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

4/4/2014
Δελτία Τύπου

Θεσσαλονίκη, 4/4/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

NEA ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 στη Θεσσαλονίκητο διμερές πρωτόκολλο μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για την κατασκευή νέας οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων – Υψάλων» από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και επικεφαλής της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ) κ. Στράτο Σιμόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Μεταφορών της Τουρκίας κ. κ. M. Habib Soluk.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Ζαφείριος Σακελλάρης, καθώς μέλη του Δ.Σ. και στελέχη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κων/νος Κατσιμίγας, η Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ειρήνη Λύκου, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Δημ. Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Διονύσιος Μακρής, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Uğrul Biltekin με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τουρκίας καθώς και η Μεικτή Ομάδα Εργασίας των δύο χωρών, η οποία στη συνέχεια συνεδρίασε προκειμένου να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα που αφορούν στη μελέτη και υλοποίηση του έργου.

Αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε: «Η υπογραφή του διμερούς πρωτοκόλλου, το οποίο επικυρώνει την οριοθέτηση και χωροθέτηση της γέφυρας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη προσπάθεια που ξεκίνησαν το 2006 η Ελλάδα και η Τουρκία με σκοπό την κατασκευή της νέας διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις στον τομέα των υποδομών , πέρα από την προφανή συνεισφορά τους στην μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»

Η νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα χωροθετείται κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. Το συνολικό μήκος της χάραξης με τις απαιτούμενες προσβάσεις ανέρχεται σε 1.400μ. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητοδρόμου με δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο. Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας θα είναι περ. 810μ., από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων – Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV, τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και  γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

O Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Uğrul Biltekin, ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Μεταφορών της Τουρκίας κ. κ. M. Habib Soluk και ο ΓΓΔΕ κ. Στράτος Σιμόπουλος.

Από το Γραφείο Δημοσίων ΣχέσεωνClick to listen highlighted text!