1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκ...

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές πεδίου του ρομποτικού συστήματος αυτόματου ελέγχου σηράγγων, στη σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ROBOSPECT

5/8/2016
Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές πεδίου του ρομποτικού συστήματος αυτόματου ελέγχου σηράγγων, στη σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας Οδού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ROBOSPECT.

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώπιον ομάδας αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας, η τελική επίδειξη του ρομποτικού συστήματος αυτόνομου ελέγχου σηράγγων. Η επίδειξη έγινε στον αριστερό κλάδο της σήραγγας Μετσόβου, της Εγνατίας Οδού, στο Μέτσοβο. Το ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν εταιρείες ρομποτικής, τεχνικές εταιρείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα από πολλές χώρες της Ευρώπης, δοκιμάσθηκε και ελέγχθηκε για διάστημα 17 ημερών στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού, υπό την ευθύνη και με την υποστήριξη της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.

Το τελικό ρομποτικό σύστημα, αποτελείται από τετράτροχο όχημα με αρθρωτό βραχίονα που κινείται αυτόνομα εντός της σήραγγας και εκτελεί προκαθορισμένες ή αυτόνομες αποστολές ελέγχου της τελικής επένδυσης της σήραγγας: φωτογράφησης με σύστημα 4 καμερών, σάρωσης με συσκευή laser, μέτρησης με εξελιγμένη συσκευή υπερήχων του εύρους και βάθους ρωγμών. Τα ευρήματα του ελέγχου (φωτογραφίες, μετρήσεις κτλ) μεταδίδονται ασύρματα κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων και διενεργείται αυτοματοποιημένη αξιολόγηση/αναγνώριση φθορών/ρωγμών και αναλυτική αξιολόγηση της δομικής επάρκειας της σήραγγας (βάσει της παραμόρφωσης και των ρωγμών της).

Στα πλαίσια του ROBOSPECT, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η εταιρεία που μελέτησε, κατασκεύασε και συντηρεί εκατοντάδες μεσαίου και μεγάλου μήκους δίδυμες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, ανέλαβε και προσδιόρισε βάσει της εμπειρίας της, τις τεχνικές προδιαγραφές ανάπτυξης του ρομποτικού συστήματος, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες επιθεώρησης των εν λειτουργία σηράγγων. Η κύρια συμβολή της εταιρείας ήταν ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των απαιτούμενων δοκιμών πεδίου του ρομποτικού συστήματος σε υπό λειτουργία οδικές σήραγγές της καθώς και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών, συγκρίνοντάς τα με προηγούμενα αποτελέσματα των συμβατικών μεθόδων επιθεώρησης  που εφαρμόζει.
.
Διάρκεια Έργου :                                  1 Oκτωβρίου 2013 – 30 Σεπτεμβρίου 2016
Προϋπολογισμός Ερευνητικού Έργου: 4,592,196 €
Συμμετοχή Ε. Ένωσης :                        3,306,599 €

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Υποδοχής ΠολιτώνClick to listen highlighted text!