1. ΑΡΧΙΚΗ
  2. » 
  3. Νέα
  4. » 
  5. Δελτία Τύπου
  6. » 
  7. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα &#...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα “Οδική ασφάλεια: πρόληψη & διαχείριση ατυχημάτων”

12/12/2013
Δελτία Τύπου

Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Οδική Ασφάλεια: Πρόληψη & Διαχείριση Ατυχημάτων»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Οδική Ασφάλεια: Πρόληψη & Διαχείριση Ατυχημάτων» που διοργανώθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό την Τετάρτη 11/12/2013 στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Αθανάσιος Τσαντσάνογλου, ο Πυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Παλουκτσόγλου και ο Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Πρώϊμος. Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Οικονόμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα έργα επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογράμμισε ότι η παράθεση των έργων δεν αποτελεί έναν απολογισμό, αλλά κυρίως μια απόδειξη ότι υπάρχει μια Ελλάδα που προσπαθεί, παράγει και δικαιούται να ελπίζει.

«Μέσα στον καταιγισμό, λοιπόν των αρνητικών ειδήσεων, οι οποίες διογκώνονται από τα ΜΜΕ, ερχόμαστε συχνά να δώσουμε ειδήσεις με αποτελέσματα και ελπίδες που μπορεί σε κεντρικό ή σε πολύ προσωπικό επίπεδο να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν πολλούς, στην ουσία όμως κρύβουν σημαντικές παρεμβάσεις» τόνισε όπως επίσης «Τους τελευταίους μήνες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, παραδίνουμε έργα και δημοπρατούμε άλλα». Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, «η παράθεση των έργων ωστόσο δεν αποτελεί έναν απολογισμό, αλλά κυρίως αποτελεί μια απόδειξη ότι υπάρχει μια Ελλάδα που προσπαθεί, παράγει και δικαιούται να ελπίζει».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» κ. Παρασκευάς Σαββαΐδης τόνισε ότι το έτος 2000, προτού ακόμα κατασκευαστεί ο οδικός άξονας της Εγνατία Οδού, κατά μήκος της οδικής διαδρομής Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου, σημειώθηκαν 123 θανατηφόρα ατυχήματα, ενώ το 2012 μόλις 17. «Η μεγάλη αυτή μείωση σίγουρα οφείλεται στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι η Εγνατία Οδός συμπεριλαμβάνεται στους πλέον ασφαλείς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης».

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας του παλιού οδικού δικτύου είναι και το γεγονός ότι πριν από την κατασκευή της Εγνατία Οδού, στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Καβάλα – Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, έχαναν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά μέσο όρο 18 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίζονταν, ενώ σήμερα τα τροχαία ατυχήματα, στο κομμάτι αυτό της διαδρομής αποτελούν πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Οδικής Ασφάλειας της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»  κ. Αθανάσιος Τσαντσάνογλου παρουσίασε τη συμβολή της Εγνατίας Οδού στην ασφάλεια των μετακινήσεων. Περιγράφηκαν τα Μέτρα και οι Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια που λαμβάνονται κατά τη καθημερινή λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου και τέλος αναφέρθηκαν οι βασικοί κανόνες ασφαλούς οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο και στις σήραγγες της Εγνατίας Οδού.

Ο Πυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Παλουκτσόγλου, εστίασε στις ενέργειες που θα πρέπει να προβεί ο πολίτης όταν βρεθεί σε ατύχημα και δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος, καθώς επίσης και τι θα πρέπει να προσέχει κάποιος οδηγός κατά την οδήγηση τη δική του ή των άλλων.

Ο Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Πρώϊμος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αίτια και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, έδωσε συμβουλές για την συμπεριφορά των οδηγών σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος και τις άμεσες ενέργειες/διάσωση για τη διασφάλιση της Σκηνής του Ατυχήματος, των Διασωστών, των παρευρισκόμενων και τέλος του θύματος ή των θυμάτων.

Τέλος, την ημερίδα έκλεισε η Ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων διασωστών, εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ζωντανή επίδειξη απεγκλωβισμού «θύματος» από όχημα μέσα στην αίθουσα και παροχής πρώτων βοηθειών. Επίσης, παρουσιάστηκαν βίντεο από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης οδηγών και επιβατών, που ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα, σε τούνελ της Εγνατίας, από Ομάδα Άμεσης Επέμβασης  της «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Υποδοχής ΠολιτώνClick to listen highlighted text!